אין ספק שהמיחזור בישראל נמצא במגמת שיפור, הן בשל העלייה במודעות והן בשל העובדה שהחברה בפועל ממחזרת יותר. מוצרים רבים שלפני כמה שנים היו מוצאים את עצמם בדרכם אל המזבלה העירונית ונשארים שם לזהם את הסביבה במשך שנים ארוכות, עוברים כיום למתקני מחזור משוכללים שם הם מועברים לשימוש מחדש או לחילופין מפורקים לחומרי הגלם שלהם על מנת להשתמש בכל אחד מהם בתחום אחר.
כמובן שלא מדובר בתחום חדש. עיתונים וקרטוני ביצים מיוצרים כבר שנים ארוכות מפסולת נייר וישנם תחומים אחרים רבים שבהם המחזור הוא חלק אינטגרלי מהתעשייה זה מכבר. עם זאת, השינוי הגדול שחל הוא במודעות. נראה שכאשר החברה נחשפת הן לחשיבות שבמחזור משיקולי סביבה והן לשימושים החוזרים שניתן לעשות במוצרים, היא מוכנה להתאמץ ולהפריד את הפסולת.
דוגמאות למחזור
ניתן למצוא דוגמאות רבות למקרים שבהם מוצר עובר שימוש חוזר, ואפילו עוזר לעשות שימוש חוזר במוצר אחר. קחו את הדוגמה של מיכל קוביה. המכל הזה, פרט בודד מתוך מגוון של מיכלי מים המשמשים בתעשיית אגירת המים ומחזורם, הוא סמל ומופת למחזור. מדובר במיכל בעל קיבולת גדולה מאוד המשמש לאחסון ולהעברת נוזלים (החל ממים וכלה בכימיקלים שונים). במקום להשתמש בו פעם אחת ולזרוק, או אפילו כמה פעמים, עוברים המכלים האלה חידוש, חיטוי וחיזוק מבני ונמכרים שוב במחיר מוזל למגוון שימושים חוזרים. אחד הבולטים שבהם הוא אחסון של מים שאילולא המכל היו הולכים לאיבוד.
כמויות גדולות של מים הולכות לאיבוד בישראל, בין אם בשל זרימה של מי גשמים לים ובין אם בשל בזבוז מים באיכות טובה במקומות שאין בהם צורך, כדוגמת שטיפת כלים ומשטחים. מכלי הקוביה, כמו גם מכלים אחרים מסוגם, קטנים יותר, מאפשרים את האחסון של המים האלה במקום אטום על מנת להשתמש בהם בשעת הצורך. המים האלה יכולים לעבור טיפולים שונים ויכולים להתאים אפילו לשתייה ובישול. למעשה, ישנם מקומות בעולם שבהם חלק גדול מהאוכלוסייה תלוי במים שנאגרו במכלים כאלו. הערך האקולוגי והכלכלי שלהם, במיוחד עבור צרכנים גדולים כדוגמת חקלאים או מוסדות דומים, לא יסולא בפז.
טעון שימור וטעון שיפור
כמובן שמחזור המכלים והמים הוא רק דוגמא לסוגי המחזור הקיימים בישראל. כולנו מכירים את מחזור בקבוקי הפלסטיק והזכוכית, מוצרי הנייר וקרטון, בטריות ואפילו פסולת אורגנית. כולם ברי מחזור ושימוש חוזר בצורה זו או אחרת. ישנם תחומים, כמו מחזור פלסטיק או נייר, שבהם אנחנו נמצאים בנקודה טובה יחסית. עם זאת, ישנם תחומים אחרים, כמו מחזור פסולת אלקטרונית וטלפונים סלולריים, שבהם אנחנו צריכים להשתפר מאוד, ומוטב מאוחר מאשר אף פעם. בפלאפון אחד שזרוק אצלכם במגירה מצויים רכיבים שיכולים לתרום לייצור של תכשיטים, רכיבי אלקטרוניקה אחרים, מוצרי פלסטיק ועוד. הפוטנציאל של השימוש החוזר הוא אינסופי